Arbeidsovereenkomst ondertekenen
hoe
Wat je moet weten over een arbeidsovereenkomst ondertekenen
Moet je een arbeidsovereenkomst ondertekenen? Voorkom dat dit niet rechtsgeldig gebeurt en zie of je als werkgever arbeidscontracten digitaal kunt laten ondertekenen.
Kan je een arbeidsovereenkomst digitaal ondertekenen?
In Nederland is het juridisch gezien mogelijk om de arbeidsovereenkomst te ondertekenen met een digitale handtekening. Je kunt een overeenkomst namelijk sluiten op ontzettend veel manieren, als maar sprake is van een aanbod en aanvaarding. Als je kiest voor het digitaal ondertekenen van een arbeidsovereenkomst dan is duidelijk dat er een aanbod is gedaan en deze is aanvaard. Deze is dus rechtsgeldig tot stand gekomen.
Wel is het belangrijk dat duidelijk is welke partijen ondertekend hebben. Als werkgever is het daarom verstandig om de werknemer naast een handtekening ook om een iDin of SMS-verificatie te vragen.
Toch zijn er uitzonderingen als het gaat om rechtsgeldigheid. Er is namelijk een aantal bedingen waarvoor de wet voorschrijft dat aan het schriftelijkheidsvereiste moet worden voldaan. Hierbij moet je denken aan afspraken over:
- relatiebeding
- concurrentiebeding
- boetebeding
- proeftijd
Bevat de overeenkomst die je stuurt aan je werknemer een of meerdere van deze clausules, dan kun je overwegen om deze niet digitaal te laten ondertekenen.
Wat is de bedenktijd bij ondertekenen van een arbeidsovereenkomst?
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.
Wie moeten de arbeidsovereenkomst ondertekenen?
Bij een overeenkomst gaat het om een aanbod en de aanvaarding daarvan. Het aanbod komt van de werkgever die een arbeidscontract opstelt en deze ondertekent. Als dit aanbod naar de werknemer wordt gestuurd en deze het ook ondertekent, dan is de overeenkomst aanvaard en is daarmee een juridisch geldige arbeidsovereenkomst tot stand gekomen.
Wat is de minimale leeftijd voor het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst?
Als werknemer mag je vanaf dat je 16 jaar bent zelf een arbeidsovereenkomst ondertekenen. Als je jonger bent dan zestien moet een ouder of voogd ook toestemming geven. Dit moeten ze wel binnen vier weken doen nadat de werknemer is begonnen, anders mag je er als werkgever van uitgaan dat zij stilzwijgend toestemming hebben gegeven.
Wat als de arbeidsovereenkomst niet ondertekend is door de werknemer?
Als een werknemer de arbeidsovereenkomst niet heeft ondertekend, maar al wel aan het werk is gegaan, dan is sprake van een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst kan namelijk schriftelijk en mondeling overeengekomen worden. Belangrijk details is dan wel dat de werknemer salaris krijgt voor de gewerkte uren.
Wat als de arbeidsovereenkomst niet ondertekend is door de werkgever?
Als een werkgever de arbeidscontract niet ondertekend, kan er heel goed gewoon een overeenkomst tot stand gekomen zijn. De arbeidsovereenkomst is namelijk het aanbod van de werkgever en als de werknemer dit aanvaardt is sprake van een geldige overeenkomst. Voor een juridisch geldig contract moet namelijk sprake zijn van aanbod en aanvaarding.
Is een arbeidsovereenkomst die niet ondertekend is rechtsgeldig?
Feit dat voor een geldige overeenkomst een aanbod nodig is dat wordt aanvaard, maakt dat de arbeidsovereenkomst die niet is ondertekend toch rechtsgeldig kan zijn. Als de werkgever een werknemer een aanbod doet en deze dat aanvaardt, dan is de overeenkomst geldig. Er geldt geen schriftelijkheidsvereiste voor het arbeidscontract. Hoewel, voor het relatiebeding, concurrentiebeding, boetebeding en de proeftijd geldt dit wel.
Maar als een werknemer zonder ondertekende overeenkomst aan de slag gaat en die uren uitbetaald krijgt, dan mag worden aangenomen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst.
We snappen heel goed dat je nu wel weet hoe je een arbeidsovereenkomst moet laten ondertekenen, maar dat je toch nog vragen hebt hoe je dit voor jouw bedrijf regelt…