Selecteer een pagina

Huurcontract ondertekenen

Hoe

Waar je aan moet denken bij het ondertekenen van een huurcontract

Als je een huurcontract gaat ondertekenen, dan is het belangrijk dat alle onderwerpen behandeld worden en dat rechtsgeldig ondertekend wordt.

Hoe kun je een huurcontract ondertekenen?

Er zijn drie opties om te komen tot een rechtsgeldige huurovereenkomst, dit zijn:

  1. Mondelinge huurovereenkomst
  2. Schriftelijke huurovereenkomst
  3. Digitaal ondertekenen huurovereenkomst

Een huurovereenkomst kent geen schriftelijkheidsvereiste en kan dus ook mondeling worden overeengekomen. Een mondelinge huurovereenkomst is dus rechtsgeldig.

Het is alleen wel erg lastig om een mondelinge overeenkomst te bewijzen.

Punt twee en drie die we hierboven noemen, staan eigenlijk aan elkaar gelijk. Je kunt een huurovereenkomst namelijk ook online ondertekenen. Het digitaal ondertekenen van de huurovereenkomst is rechtsgeldig en eenvoudiger dan de ouderwetse papieren versie.

Dit komt omdat je eenvoudig kunt ondertekenen met je vinger of muis en daarvoor geen aanvullende software nodig is. En mocht de huurder onverhoopt niet op tijd ondertekenen, dan stuur je automatisch een herinnering zonder dat je dat tijd kost.

Wat moet er in een huurcontract staan?

Om te voorkomen dat je niet aan alle voorwaarden en clausules denkt, is het goed om te weten wat er in een huurcontract moet staan. De Rijksoverheid geeft hiervan een duidelijke lijst met onderdelen die in een huurovereenkomst moeten staan voordat je deze kunt ondertekenen. Er moeten juridisch gezien 11 onderwerpen in staan, te weten:

  1. Wie is de huurder?
  2. Wie is de verhuurder?
  3. Wat is de huurprijs?
  4. Wat is de hoogte van de borg?
  5. Wat is het adres en wat is de omschrijving van het gehuurde object?
  6. Wat is de datum dat het huurcontract ingaat?
  7. Wat is het tijdstip en de wijze van betaling?
  8. Wat is de datum waarop de huur jaarlijks wordt verhoogd?
  9. Welke afspraken worden gemaakt over onderhoudsverplichtingen?
  10. Wat zijn de huisregels?
  11. Handtekeningen van de huurder en verhuurder

Mag je een huurovereenkomst ondertekenen als je minderjarig bent?

Een minderjarige kan in principe geen overeenkomst sluiten die rechtsgeldig is. Als een minderjarige een woning wil huren, dan kan dat gewoon. Er is geen leeftijdsgrens bij het huren van een woning. Bij het kopen van een woningen staat deze wel op 18 jaar.

Als je een studentenkamer wilt verhuren aan een minderjarige, dan geldt geen minimumleeftijd. Bij sociale huurwoningen huren geldt wel dat de huurder meerderjarig moet zijn.

Kan je een ondertekend huurcontract annuleren?

Huurder en verhuurder kunnen een ondertekend huurcontract niet annuleren. Als verhuurder kun je een huurcontract opzeggen als je daar een wettelijke reden voor hebt. Een huurder moet de wettelijke opzegtermijn hanteren. Een huurovereenkomst is vaak een vast contract en dus geldt dat deze het eerste jaar vaak niet kan worden opgezegd. Dat betekent dus ook dat je een ondertekend huurcontract niet kan annuleren.

Hoe werkt digitaal ondertekenen van een huurcontract?

Het digitaal ondertekenen van een huurcontract werkt eenvoudig in 5 stappen, dit zijn:

  1. Huurcontract uploaden
  2. Ondertekenen als verhuurder
  3. Versturen naar huurder
  4. Huurder ondertekent
  5. Archiveer het huurcontract

Het digitaal laten ondertekenen van je huurovereenkomsten kan dus in enkele minuten geregeld zijn. Ook kun je vooraf een automatische herinnering instellen. Ondertekent de huurder het contract niet, dan krijgt deze automatisch nog een bericht. Zo kun je snel schakelen, maar voorkom je ook dat huurders willen annuleren of niet ondertekenen omdat ze een ander aanbod zijn tegengekomen.

Huurcontract ondertekenen