Selecteer een pagina

Stoelverhuur

Hoe

Wat je moet weten over stoelverhuur

Stoelverhuur voor kapperszaak, schoonheidssalon of nagelstyliste is super aantrekkelijk en dus enorm in opkomst. Maar het is dan wel belangrijk dat je rechtsgeldige contracten voor de verhuur van stoelen laat ondertekenen.

Wat is stoelverhuur?

Stoelenverhuur is de manier om als kapper, schoonheidsspecialiste of nagelstyliste dienstverlening uit te breiden, kosten van huisvesting en personeel te drukken of te kunnen uitbreiden. Als ZZP’er krijg je dan weer alle vrijheid waar en wanneer je werkt. Belangrijk is dan wel dat zowel de eigenaar van de zaak als de ZZP’er met een duidelijk ondertekend en rechtsgeldig contract komen. Veiligste voorbeeld hiervan voor beide partijen is digitaal ondertekenen van stoelverhuurcontracten.

Hoe kun je een stoelenverhuur contract rechtsgeldig ondertekenen?

Als je ZZP’ers inhuurt of ZZP’er bent, dan wil je niet dat sprake zou kunnen zijn van schijnzelfstandigheid. Je wilt niet dat een dergelijk stoelhuur contract uiteindelijk wordt gezien als arbeidsovereenkomst.

Als opdrachtgever loop je in een dergelijk geval een groot risico. Het is namelijk mogelijk dat de rechter de ZZP-overeenkomst bij een conflict aanmerkt als arbeidscontract en dan zit je als opdrachtgever vast aan ontslagbescherming en sociale verplichtingen zoals minimumloon, vrije dagen en in enkele gevallen een pensioen.

Ook moet loon dan bij ziekte worden doorbetaald. Dit alles kan zorgen voor behoorlijke naheffingen van de overheid, zoals de Belastingdienst. Om dit te voorkomen is er een aantal voorbeelden opgesteld. Een dergelijk contract heet een modelovereenkomst.

In welke branches komt stoelenverhuur voor?

Het verhuren van stoelen per dag of per maand komt eigenlijk het meeste voor in de verzorgende beroepen die niet per se medisch gericht zijn. Denk hierbij aan de kapperszaken, schoonheidssalons en nagelstylisten.

Wanneer is stoelenverhuur interessant?

Als verhuurder heb je de mogelijkheid om stoelen per dag, maand of jaar te verhuren. Je krijgt dan zelfstandige medewerkers zonder dat je daarvoor extra personeelskosten krijgt. Ook kan je werken onder de voorwaarden die jij aantrekkelijk vindt. Immers heb jij de klanten en zoeken de professionals jouw zaak.

Als huurder heb je juist het voordeel dat je geen eigen zaak hebt en dus ook geen huur van panden hoeft te betalen. Weinig risico dus. Daarnaast hoef je niet meer alleen bij mensen thuis te knippen en kun je jouw klanten ontvangen in een professioneel ogende winkel.

Wat zijn de kosten van stoelverhuur?

De kosten van stoelverhuur verschillen per stad en zelfs per straat of winkel. In Amsterdam komen tarieven voor van 100 tot 600 euro per dag. Dat zijn natuurlijk uitschieters, want in veel andere plaatsen in Nederland kun je stoelen huren of verhuren voor 30 tot 75 euro per dag. Ook bieden sommige zaken verhuur van stoelen per maand aan. Dat is dan omgerekend naar dagen vaak goedkoper, maar beide partijen zijn dan minder flexibel.

stoelverhuur